Warto tu przyjechać!
Warto tu przyjechać!
Zadzwoń teraz!
Zadzwoń teraz!
Wypoczynek w Hotelu Flora***
Wypoczynek w Hotelu Flora***
Relaks w Hotelu Silver****
Relaks w Hotelu Silver****
Anna Bolek
odpowie na Twoje pytania
tel. 12-384-86-15
kom. 797-903-120
Infolinia czynna w godzinach:
8:00 - 18:00
Gabrysia Stąpała
odpowie na Twoje pytania
tel. 12-384-86-12
kom. 798-228-331
Infolinia czynna w godzinach:
8:00 - 18:00
Anna Choptiana
odpowie na Twoje pytania
tel. 12-384-86-10
kom. 798-228-375
Infolinia czynna w godzinach:
8:00 - 18:00
annaf gabrysia annach

INFOLINIA W POLSCE: 12 384 86 09

Pobierz aplikację mobilną

Podaruj bliskim podróż marzeń!

Informacje praktyczne

PRZEJŚCIA GRANICZNE

Od 21 grudnia 2007 r. Węgry podobnie jak Polska znajdują się w strefie Schengen.

Przejścia graniczne dla międzynarodowego ruchu osobowego i towarowego na granicy węgiersko - austriackiej :


Hegyeshalom - Nickelsdorf (drogowe, kolejowe: 0-24 h)
Fertőd - Pamhagen (drogowe z wyjątkiem autobusów: 06-24 h)
Fertöújlak - Pamhagen (kolejowe: 0-24 h)
Fertőrákos - Mörbisch (drogowe - ruch rowerowy i pieszy: 06-22 h)
Fertőrákos - Mörbisch (wodne-tylko małe statki: 10-20 h)
Kópháza - Deutschkreutz (drogowe, kolejowe: 0-24 h)
Kőszeg - Rattersdorf (drogowe: 0-24 h)
Bucsu - Sachendorf (drogowe: 0-24 h)
Rábafüzés - Heiligenkreutz (drogowe, kolejowe: 0-24 h)
Sopron - Klingenbach (drogowe: 0-24 h)
Sopron/Déli - Loipersbach (kolejowe: 0-24 h)
Sopron/GySev - Baumagarten Schattendorf (kolejowe: 0-24 h)
Mosonszentjános - Andau (drogowe - ruch pieszy i rowerowy: 06-22 h)
Szentgotthárd - Jennersdorf (kolejowe: 0-24 h)

Przejścia graniczne dla międzynarodowego ruchu osobowego i towarowego na granicy węgiersko - słowackiej:


Sátoraljaújhely - Slovenske Nove Mesto (drogowe, kolejowe: 0-24 h)
Tornyosnémeti - Milhost (drogowe: 0-24 h)
Hidasnémeti - Cana (kolejowe: 0-24 h)
Bánréve - Kral (drogowe: 0-24 h)
Salgótarján - Siatorska Bukovinka (kolejowe: 0-24 h)
Komárom - Komarno (drogowe, kolejowe, wodne: 0-24 h)
Győr - Vámosszabadi - Medvedovó (drogowe: 0-24 h)
Rajka - Rusovce (drogowe, kolejowe: 0-24 h)
Esztergom - Sturovo (drogowe: 07-20 h)
Szob - Sturovo (kolejowe: 0-24 h)
Aggtelek - Domica (drogowe: 8-20 h, ruch pieszy i rowerowy: 1.05-30.09)
Balssagyarmat - Slovenska Darmoty (drogowe: 0-24 h)
Parassapuszta - Sahy (drogowe: 0-24 h)

Ponadto  informacje o przejściach granicznych można uzyskać: tel. 0036/1/456 9500, www.mfa.gov.hu, www.hatar.lap.hu

PRZEPISY CELNE

Można wwieźć bez cła przedmioty podróżne osobistego użytku, ubrania i inne przedmioty odpowiednie do celu podróży.
Więcej aktualnych informacji na stronach węgierskiego MSZ www.kulugyminiszterium.hu, www.vam.hu

WIZA, FORMALNOŚCI

Od 1 maja 2004 obywatel Polski nie potrzebuje paszportu, wystarczy dowód osobisty. Na wniosek rodziców lub opiekunów osobom niepełnoletnim będą wydane dowody tymczasowe. Dzieci wpisane do paszportu lub dowodu rodziców nadal mogą w ten spoób przekraczać granicę.
Od 1 maja 2004 nie potrzebujemy wiz, ale jeśli wyjeżdżamy na dłużej niż 3 miesiące, musimy mieć pozwolenie na pobyt wydawane w miejscowych urzędach. Wymagany jest również specjalny paszport dla zwierząt domowych (psy, koty).

PIENIĄDZE


Po wejściu do Unii obowiązuje rozporzadzenie nr.1889/2005 mające na celu tzw. zapobieganie praniu brudnych pieniędzy, który mówi że: osoby wjeżdżające na Węgry i wyjeżdżające z Węgier, posiadające przy sobie srodki pieniezne powyżej 10 000 € zobowiązane są do złożenia deklaracji na granicy przy kontroli celnej.

UBEZPIECZENIE


Od 1 maja 2004 polscy turyści chcący korzystać z leczenia na terenie Węgier powinni posiadać tzw.Europejską Kartę Ubezpieczenia /dawne E-111/ czyli zaświadczenie o ubezpieczeniu w Polsce uprawniające do bezpłatnej opieki lekarskiej na terenie Unii.


PRZYDATNE ADRESY

AMBASADA REPUBLIKI WĘGIERSKIEJ

00-559 Warszawa, ul. Chopina 2
tel. 022/628 44 51, fax 022/621 85 61

KONSULAT W WARSZAWIE

00-559 Warszawa, ul. Chopina 2
tel. 022/628 54 23

KONSULAT HONOROWY W POZNANIU

60-711 Poznań, ul. Strusia 10
tel.061/866 26 28, fax 061/865 82 56

KONSULAT HONOROWY W ŁODZI
92-229 Łódź, ul. Widzweska 14
tel. 042/677 57 65, fax 042/677 57 77

WĘGIERSKI INSTYTUT KULTURY
00-517 Warszawa, ul. Moniuszki 10
tel. 022/629 32 41, 022/629 32 44,
fax 022/625 07 62
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

MALÉV Hungarian Airlines
00-828 Warszawa, Al. Jana Pawła II 15
tel. 022/697 74 72, fax 022/697 74 77
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. www.malev.hu

 


borgacz, kuchnia węgierska, kociołek węgrierski

SPECYFIKA KUCHNI WĘGIERSKIEJ

Ceniona przez smakoszy kuchnia węgierska należy do rodziny kuchni środkowoeuropejskich, odróżnia się od nich specyfispecyficznymi składnikami i smakami. Do cech najbardziej charakterystycznych należą: używanie dużej ilości papryki zarówno słodkiej jak i ostrej, która na Węgrzech zwana jest "czerwonym zlotem" przynoszącym duży dochód z eksportu. Specyfikę kuchni tworzą używane w dużej ilości przyprawy: szafran, kminek, tymianek i oregano. Ponadto często używane są: pomidory, cebula, wołowina i cielęcina.

 

POPULARNE POTRAWY

gulasz węgierskiWęgierskie śniadanie - jest dosyć podobne do polskiego, bowiem składa się najczęściej z chleba wraz z dodatkami i mocną kawą.

Gulasz - węgierska zupa gulaszowa ma specyficzny, ostropaprykowy smak. Jest bardzo gęsta, zawiera w sobie dużo wołowiny, ziemniaków, a także zacierek. Treściwe danie jedzone jest jako osobny posiłek.Podawany tradycyjnie w bograczu - kociołku zawieszonym nad ogniem.  

Zupa rybna - halaszle - podstawą dobrej zupy rybnej jest odpowiednia gatunkowo ryba, która nie rozpada się podczas gotowania, papryka i cebula.

Langos
-charakterystyczny, smażony na oleju placek. Na Węgrzech stanowi popularną przekąskę. Podawany z sosem czosnkowym i serem żółtym.

Borjúpaprikás
- paprykarz cielęcy, który często podawany jest z kluskami.

Leczo - ragout warzywne z pomidorami, papryką, cebulą, przygotowywane na smalcu.

Tokań
- rodzaj ragout mięsnego, składa się z mięsa krojonego w cienkie paski, wędliny, grzybów, pomidorów, w kompozycji z pieprzem, majerankiem i papryką.  

Porkolt - danie gęstsze niż gulasz; mięso jest najpierw mocno obsmażone na dużym ogniu.

 

TRUNKI

tokaj, węgierskie trunkiWino - od wieków cenione wino węgierskie, kraj ten jako pierwszy wprowadził formalną legislację wina już w roku 1893.Określone regiony winiarskie ulokowane są w obrębie całego kraju, różnią się specjalizacją we wszystkich rodzajach wina: białym, czerwonym i różowym, zarówno słodkim jak i wytrawnym.   

Tokaj - białe, deserowe wino węgierskie produkowane z podsuszonych winogron w regionie winiarskim o tej samej nazwie - Tokaj (pólnocno - wschodnie Węgry i południowo - wschodnia Słowacja. Rozróżnia się dwa rodzaje tokaju: szamorodni - otrzymywany z moszczu tłoczonego z niesortowanych winogron i aszu - dosładzany specjalnie wysortowanymi wyszuszonymi winogronami.

Węgierska śliwowica
- mocny napoj alkoholowy, wytwarzany ze śliwek węgierek.

Palinka
- wódka podwójnie pędzona z zacieru owocowego. Najbardziej popularna jest körte pálinka - gruszkówka.

 

DESERY

arbuz, arbuz węgierski, desery węgierskieTúrós táska – słodka bułeczka nadziewana twarogiem

Strucla węgierska - nadziewane ciasto, ma postać bardzo cienkiego rulonika składającego się z kilku warstw, w środku znajduje się farsz: owocowy, orzechowy, makowy. Warstwy powinny być bardzo cienkie, niemal półprzezroczyste.

Arbuzy, melony i dynia -owoce uprawiane w dużych ilościach na Węgrzech mają niepowtarzalny smak. Spożywa się je same oraz w postaci deserów, jako dodatki do lodów, dżemy, konfitury i wiele innych.

Gesztenye puree
- puree z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną.


 PRZYDATNE ZWROTY

Nie mówię po węgiersku - Nem beszélek magyarul
Jestem Polakiem - Lengyel vagyok
Czy mówi Pan po angielsku? - Beszél angolul?
tak - igen
nie - nem
kiedy - mikor
kto - ki
co - mi
na lewo - balra
na prawo - jobbra
Dzień dobry - Jó napot
Dobry wieczór - Jó estét
Do widzenia - Viszontlátásra
Cześć - Szia
Dziękuję - Köszönöm
Proszę bardzo - Szívesen
Przepraszam - Bocsánatot kérek
Jak się masz - Hogy vagy
Smacznego - Jó étvágyat
Na (Pańskie) zdrowie - Egészségére
Gdzie jest... - Hol van...
Jestem chory - Beteg vagyok
Która godzina? - Hány óra?

NAPISY INFORMACYJNE

Áruház - dom towarowy
Bejárat- wejście
Bolt - sklep
Belépni tilos - wstęp wzbroniony
Cipő - obuwie
Étterem - restauracja
Kijárat - wyjście
Kávéház - kawiarnia
Nyítva - otwarte
Pénztár - kasa
Zárva - zamknięte
Borpince - piwnica z winem
Tér- plac
Utca - ulica
Templom - kościół


ORIENTACYJNE CENY W SKLEPACH:

chleb 1 kg 200-250 HUF
bułka, rogalik 1 szt 15-20 HUF
mleko 1 l 215 HUF
masło 250g 700 HUF
ser żółty 1 kg 1000-2500 HUF
salami 1 kg 4000-6000 HUF
kiełbasa wegierska Gyulai 1 kg 2200 HUF
wędlina 1 kg 900-2000 HUF
jajka 1 szt. 30 HUF
dżem (słoik) 250-300 HUF
mięso wołowe 1 kg 1500 HUF
mięso wieprzowe 1 kg 1000-1300 HUF
kurczak 1 kg 700 HUF
ziemniaki 1 kg 100-120 HUF
makaron (op. 500 g) 300-400 HUF
woda mineralna 1,5 l 115 HUF
coca-cola 1 l 220 HUF
sok pomarańczowy 1 l 200-350 HUF
wino 0,75 l 400-3000 HUF

ORIENTACYJNE CENY W RESTAURACJACH:

wino 0,75 l                   
sok 0,2 l                             
kawa      
lody                                 
obiad                               
pizza                                  
hamburger                           
frytki                     

2000-5000 HUF
250-400 HUF
300-500 HUF
400-1000 HUF
2500-4000 HUF/ os
800-1200 HUF/ os
250-500 HUF
400 HUF

 

Sprawd inne miejsca na udany wypoczynek