odpowie na Twoje pytania
kom. 602-110-410
10:00 - 15:00
INFOLINIA W POLSCE: 12 384 86 09
Podaruj bliskim podróż marzeń!
O Węgrzech
Informacje praktyczne
SPECYFIKA KUCHNI WĘGIERSKIEJ
Ceniona przez smakoszy kuchnia węgierska należy do rodziny kuchni środkowoeuropejskich, odróżnia się od nich specyfispecyficznymi składnikami i smakami. Do cech najbardziej charakterystycznych należą: używanie dużej ilości papryki zarówno słodkiej jak i ostrej, która na Węgrzech zwana jest "czerwonym zlotem" przynoszącym duży dochód z eksportu. Specyfikę kuchni tworzą używane w dużej ilości przyprawy: szafran, kminek, tymianek i oregano. Ponadto często używane są: pomidory, cebula, wołowina i cielęcina.
Â
POPULARNE POTRAWY
Węgierskie śniadanie - jest dosyć podobne do polskiego, bowiem składa się najczęściej z chleba wraz z dodatkami i mocną kawą.
Gulasz - wÄ™gierska zupa gulaszowa ma specyficzny, ostropaprykowy smak. Jest bardzo gÄ™sta, zawiera w sobie dużo woÅ‚owiny, ziemniaków, a także zacierek. TreÅ›ciwe danie jedzone jest jako osobny posiÅ‚ek.Podawany tradycyjnie w bograczu - kocioÅ‚ku zawieszonym nad ogniem. Â
Zupa rybna - halaszle - podstawą dobrej zupy rybnej jest odpowiednia gatunkowo ryba, która nie rozpada się podczas gotowania, papryka i cebula.
Langos -charakterystyczny, smażony na oleju placek. Na Węgrzech stanowi popularną przekąskę. Podawany z sosem czosnkowym i serem żółtym.
Borjúpaprikás - paprykarz cielęcy, który często podawany jest z kluskami.
Leczo - ragout warzywne z pomidorami, paprykÄ…, cebulÄ…, przygotowywane na smalcu.
TokaÅ„ - rodzaj ragout miÄ™snego, skÅ‚ada siÄ™ z miÄ™sa krojonego w cienkie paski, wÄ™dliny, grzybów, pomidorów, w kompozycji z pieprzem, majerankiem i paprykÄ…. Â
Porkolt - danie gęstsze niż gulasz; mięso jest najpierw mocno obsmażone na dużym ogniu.
Â
TRUNKI
Wino - od wieków cenione wino wÄ™gierskie, kraj ten jako pierwszy wprowadziÅ‚ formalnÄ… legislacjÄ™ wina już w roku 1893.OkreÅ›lone regiony winiarskie ulokowane sÄ… w obrÄ™bie caÅ‚ego kraju, różniÄ… siÄ™ specjalizacjÄ… we wszystkich rodzajach wina: biaÅ‚ym, czerwonym i różowym, zarówno sÅ‚odkim jak i wytrawnym. Â
Tokaj - białe, deserowe wino węgierskie produkowane z podsuszonych winogron w regionie winiarskim o tej samej nazwie - Tokaj (pólnocno - wschodnie Węgry i południowo - wschodnia Słowacja. Rozróżnia się dwa rodzaje tokaju: szamorodni - otrzymywany z moszczu tłoczonego z niesortowanych winogron i aszu - dosładzany specjalnie wysortowanymi wyszuszonymi winogronami.
Węgierska śliwowica - mocny napoj alkoholowy, wytwarzany ze śliwek węgierek.
Palinka - wódka podwójnie pędzona z zacieru owocowego. Najbardziej popularna jest körte pálinka - gruszkówka.
Â
DESERY
Túrós táska – słodka bułeczka nadziewana twarogiem
Strucla węgierska - nadziewane ciasto, ma postać bardzo cienkiego rulonika składającego się z kilku warstw, w środku znajduje się farsz: owocowy, orzechowy, makowy. Warstwy powinny być bardzo cienkie, niemal półprzezroczyste.
Arbuzy, melony i dynia -owoce uprawiane w dużych ilościach na Węgrzech mają niepowtarzalny smak. Spożywa się je same oraz w postaci deserów, jako dodatki do lodów, dżemy, konfitury i wiele innych.
Gesztenye puree - puree z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną.