Warto tu przyjechać!
Warto tu przyjechać!
Zadzwoń teraz!
Zadzwoń teraz!
Wypoczynek w Hotelu Flora***
Wypoczynek w Hotelu Flora***
Relaks w Hotelu Silver****
Relaks w Hotelu Silver****
Anna Bolek
odpowie na Twoje pytania
tel. 12-384-86-15
kom. 797-903-120
Zapraszamy do kontaktu jutro:
9:00 - 15:00
Anna Choptiana
odpowie na Twoje pytania
tel. 12-384-86-10
kom. 798-228-375
Zapraszamy do kontaktu jutro:
9:00 - 15:00
Gabrysia Stąpała
odpowie na Twoje pytania
tel. 12-384-86-12
kom. 798-228-331
Zapraszamy do kontaktu jutro:
9:00 - 15:00
annaf annach gabrysia

INFOLINIA W POLSCE: 12 384 86 09

Pobierz aplikację mobilną

Podaruj bliskim podróż marzeń!

Informacje praktyczne

borgacz, kuchnia węgierska, kociołek węgrierski

SPECYFIKA KUCHNI WĘGIERSKIEJ

Ceniona przez smakoszy kuchnia węgierska należy do rodziny kuchni środkowoeuropejskich, odróżnia się od nich specyfispecyficznymi składnikami i smakami. Do cech najbardziej charakterystycznych należą: używanie dużej ilości papryki zarówno słodkiej jak i ostrej, która na Węgrzech zwana jest "czerwonym zlotem" przynoszącym duży dochód z eksportu. Specyfikę kuchni tworzą używane w dużej ilości przyprawy: szafran, kminek, tymianek i oregano. Ponadto często używane są: pomidory, cebula, wołowina i cielęcina.

 

POPULARNE POTRAWY

gulasz węgierskiWęgierskie śniadanie - jest dosyć podobne do polskiego, bowiem składa się najczęściej z chleba wraz z dodatkami i mocną kawą.

Gulasz - węgierska zupa gulaszowa ma specyficzny, ostropaprykowy smak. Jest bardzo gęsta, zawiera w sobie dużo wołowiny, ziemniaków, a także zacierek. Treściwe danie jedzone jest jako osobny posiłek.Podawany tradycyjnie w bograczu - kociołku zawieszonym nad ogniem.  

Zupa rybna - halaszle - podstawą dobrej zupy rybnej jest odpowiednia gatunkowo ryba, która nie rozpada się podczas gotowania, papryka i cebula.

Langos
-charakterystyczny, smażony na oleju placek. Na Węgrzech stanowi popularną przekąskę. Podawany z sosem czosnkowym i serem żółtym.

Borjúpaprikás
- paprykarz cielęcy, który często podawany jest z kluskami.

Leczo - ragout warzywne z pomidorami, papryką, cebulą, przygotowywane na smalcu.

Tokań
- rodzaj ragout mięsnego, składa się z mięsa krojonego w cienkie paski, wędliny, grzybów, pomidorów, w kompozycji z pieprzem, majerankiem i papryką.  

Porkolt - danie gęstsze niż gulasz; mięso jest najpierw mocno obsmażone na dużym ogniu.

 

TRUNKI

tokaj, węgierskie trunkiWino - od wieków cenione wino węgierskie, kraj ten jako pierwszy wprowadził formalną legislację wina już w roku 1893.Określone regiony winiarskie ulokowane są w obrębie całego kraju, różnią się specjalizacją we wszystkich rodzajach wina: białym, czerwonym i różowym, zarówno słodkim jak i wytrawnym.   

Tokaj - białe, deserowe wino węgierskie produkowane z podsuszonych winogron w regionie winiarskim o tej samej nazwie - Tokaj (pólnocno - wschodnie Węgry i południowo - wschodnia Słowacja. Rozróżnia się dwa rodzaje tokaju: szamorodni - otrzymywany z moszczu tłoczonego z niesortowanych winogron i aszu - dosładzany specjalnie wysortowanymi wyszuszonymi winogronami.

Węgierska śliwowica
- mocny napoj alkoholowy, wytwarzany ze śliwek węgierek.

Palinka
- wódka podwójnie pędzona z zacieru owocowego. Najbardziej popularna jest körte pálinka - gruszkówka.

 

DESERY

arbuz, arbuz węgierski, desery węgierskieTúrós táska – słodka bułeczka nadziewana twarogiem

Strucla węgierska - nadziewane ciasto, ma postać bardzo cienkiego rulonika składającego się z kilku warstw, w środku znajduje się farsz: owocowy, orzechowy, makowy. Warstwy powinny być bardzo cienkie, niemal półprzezroczyste.

Arbuzy, melony i dynia -owoce uprawiane w dużych ilościach na Węgrzech mają niepowtarzalny smak. Spożywa się je same oraz w postaci deserów, jako dodatki do lodów, dżemy, konfitury i wiele innych.

Gesztenye puree
- puree z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną.

Sprawd inne miejsca na udany wypoczynek