Warto tu przyjechać!
Warto tu przyjechać!
Zadzwoń teraz!
Zadzwoń teraz!
Wypoczynek w Hotelu Flora***
Wypoczynek w Hotelu Flora***
Relaks w Hotelu Silver****
Relaks w Hotelu Silver****
Anna Bolek
odpowie na Twoje pytania
tel. 12-384-86-15
kom. 797-903-120
Zapraszamy do kontaktu jutro:
9:00 - 15:00
Gabrysia Stąpała
odpowie na Twoje pytania
tel. 12-384-86-12
kom. 797-903-122
Zapraszamy do kontaktu jutro:
9:00 - 15:00
Anna Choptiana
odpowie na Twoje pytania
tel. 12-384-86-10
kom. 798-228-375
Zapraszamy do kontaktu jutro:
9:00 - 15:00
annaf gabrysia annach

INFOLINIA W POLSCE: 12 384 86 09

Pobierz aplikację mobilną

Podaruj bliskim podróż marzeń!

Informacje ogólne

PODSTAWOWE INFORMACJE O WĘGRZECH

Powierzchnia: 93 030 km2
Podział administracyjny:
19 województw, 22 miasta na prawach wojewódzkich, 214 miast, 2898 gmin
Ilość mieszkańców:
10.043.000
Stolica:
Budapeszt (1861300 mieszkańców)
Waluta: forint (HUF)
Czas: GMT + 1 godzina, czas letni: od ostatniej niedzieli marca do ostatniej niedzieli października + 1 godzina
Klimat: kontynentalny, najzimniejszy miesiąc styczeń (-1 °C), najcieplejszy miesiąc sierpień (21,3°)
Dni świąteczne:

  • 1 stycznia,
  • 15 marca,
  • Poniedziałek Wielkanocny,
  • poniedziałek Zielonych Świątek,
  • 1 maja,
  • 20 sierpnia,
  • 23 października,
  • 25 i 26 grudnia

NAJSŁYNNIEJSZE PRZEPISY KUCHNI WĘGIERSKIEJ

Zupa gulaszowa
Składniki: 80 dkg mięsa wołowego, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 średnie cebule, 1 główka czosnku, 1/2 strąka żółtej papryki, 1 pomidor, pęczek natki, 2 średnie ziemniaki, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 kostki smalcu, 10 ziaren czarnego pieprzu, 2-3 liście laurowe, sól
Sposób wykonania: pokroić mięso w kostki 2x2 cm, włoszczyzne pokroić w kostkę, posiekać cebulę, wszystko wraz z pieprzem wrzucić do dużego garnaka na smalec i dusić przez ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropel wody i wsypać paprykę w proszku. Zalać zimnš wodš (ok. 2,5 l), a kiedy zacznie sie gotować dodać liście laurowe, obrany ze skórki i pokorojony w ćwiartki pomidor, natkę, pól strąka papryki, starannie opłukaną oraz obraną z wierzchnich łupin, ale zwartą główkę czosnku (przed podaniem wyjmujemy ją z gulaszu). Gotujemy gulasz tak długo, aż mieso zmięknie, uzupełniając w trakcie ubytek wody. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Paprykarz z wołowiny
Składniki:
60 dkg wołowej łopatki (chudej), 1 duża cebula, 1/2 pomidora, 1/2 strąka papryki, 1 ostar papryka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki smalcu, 1 łyżka papryki słodkiej w proszku, 1/2 szklanki czerwonego wina, sól, szczypta cukru
Sposób wykonania: wołowinę pokroić na 3-centymetrowe kostki. Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na smalcu, zdjąć z ognia, skropić wodą i wsypać paprykę. Podlać wszystko wodą, a gdy odparuje, wrzucamy mięso i mieszając smażymy na sporym ogniu, aż zarumieni się każdy kawałek mięsa. Delikatnie dolewamy wody, dodajemy pokrojony czosnek, ostrą paprykę, szczyptę cukru i całość dusimy pod przykryciem uzupełniając wodą. Kiedy mięso zaczyna mięknąć dodajemy pokrojoną paprykę, obrany ze skórki pomidor, pod koniec duszenia dodajemy sól oraz czerwone wino. Serwujemy z ugotowanymi ziemniakami albo lanymi kluseczkami.

Zupa rybacka z Baja
Składniki: 2 kg karpia, 4 spore cebule, 3-4 ostre papryki, 2 czubate łyzki papryki w proszku, 2,5 l wody, sól, 40 dkg cienkiego makaronu
Sposób wykonania:sprawić karpie: z głowy usunąć skrzela, tułów pokroić w dzwonka wraz z głową i ogonami, oprószyć solą i włozyć na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Jedną cebulę drobno posiekać, a pozostałe zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach i wszystko włozyć na dno garnka. Na tym położyc kawałki ryby, zalać zminą wodą i gotować na średnim ogniu. Kiedy powstanie piana, wsypać paprykę, dodać paprykę ostrą, doprawić do smaku. Osobno ugotować makaron, który podajemy w osobnej misce.

Naleśniki a la Hortobagy
Składniki:1/2 kg cielęciny lub mięsa drobiowgo,100 g smalcu, szklanka śmietany, 10 dkg mąki, 2 duże cebule, papryka w proszku, przecier pomidorowy, sól
Sposób wykonania: przygotować ciasto i usmażyć cienkie naleśniki. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać paprykę, przecier pomidorowy, podlać niewielką ilością wody. Po kilku minutach wrzucić pokrojone drobno mięso, dusić często mieszając i dodając wody. Miękkie mięso wyjąć, pokroic jeszcze drobniej, podlać sosem, aż wytworzy się prawie jednolita masa. Tym farszem napełnić naleśniki, zawijając je w formę pasztecików. Pozostały sos rozprowadzić śmietaną, zagęścić mąką i papryką, zagotować i przetrzeć przez sitko. Tym sosem polać ułożone w żaroodpornym naczyniu naleśniki. Wstawić do piekarnika, dobrze zagrzać. Po wyjęciu przybrać jeszcze kleksem śmietany i podawać.


Sprawd inne miejsca na udany wypoczynek